По-малко катастрофи на пътя, но повече загинали през първата половина на годината, отчитат от агенцията за безопасност на движението по пътищата.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2019 г. у нас са станали повече от 3560 пътни инцидента, докато през 2018 г. са били с 200 повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки по-малкото катастрофи, загиналите са с един повече – 318 спрямо 317 миналата година, каза в „Тази сутрин” Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много са инцидентите в София, Пловдив и Варна. А над 750 шофьори са самокатастрофирали, като се увеличават случаите на невнимание заради употреба на мобилен телефон.

Снимка: btvnovinite.bg

Факторите, както за самокатастрофа, така и за птп с друг автомобил са комлексни, отбеляза Крумова.

От Агенцията за безопасност на движението по пътищата подготвят анализ, съгласуван с институциите, който да даде комплексни и стратегически мерки за справяне с войната по пътищата в дългосрочен план.

Що се отнася до мобилните телефони, експерти предупреждават, че използването им зад волана – на пръв поглед безобидно, е изключително опасно.

„Има три вида разсейване – ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите (…) Въпрос на отговорност и на личен избор – когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение”, каза в „Тази сутрин” автомобилният състезател Димитър Илиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!