Водолаз спасител от Бургас се нуждае спешно от чернодробна трансплантация. Сумата обаче е непосилна за семейството му и колегите му търсят помощ.

Голямото наводнение в Бургаско преди пет години - пет жертви на водната стихия, десетки други бяха спасени, а сред малцината, рискували живота си, е водолазът спасител Христо Василев.

„Лично той спаси един възрастен човек. Извадиха го от къщата и може би след няколко минути водата отнесе цялата къща. Малко хора могат да направят такова нещо“, каза командирът на екипа Валентин Иванов.

„За съжаление се стигна до там, че човек, който спасява животи, има нужда в един момент да бъде спасен и всичко опира до пари. Надявам се да съберат колко може по-скоро“, казва старши спасителят Стоян Стоянов.

50 000 евро са нужни за трансплантация на черен дроб на 36-годишния мъж. Той е баща на 10-годишно момиченце и до дни очаква да се роди втората му дъщеря. Жена му разказва, че семейството изкарало COVID-19, след което той се влошил. Накрая стигат до Истанбул.

„Черният му дроб почти не е работил и тези медикаменти, които са му изписвали, въобще не са се преработвали от черния дроб и стана още по-зле. Натровена е кръвта“, каза Валентин Иванов.

Христо Василев е един от четиримата водолази, които отговарят за няколко области в цяла Югоизточна България. Колегите му вадят водолазната екипировка, поддържат я в изправност до завръщането му.

„Надяваме се всичко да мине успешно и да се върне на работа възможно най-скоро. Добро момче е, разбира си от работата“, казва Станимир Славов.

Донор има – жена, която му е първа братовчедка. Единствената спънка са парите. Крайният срок за събиране на сумата е този четвъртък.

Ако имате желание и възможност да помогнете, ето данните на дарителската сметка:

IBAN: BG22BUIN95611900698235
BIC: BUINBGSF „Алианц Банк България“ АД
Титуляр/разпоредител Мария Желева Василева – съпруга на Христо Василев