Как реагира Европа на заразата? И какво ни предстои?  Един от водещите европейски вирусолози и специалисти по микробиология Александър Кекуле, който е и директор на Института по микробиология на университета в Хале, сподели своите прогнози в „Тази сутрин“.

„Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" – имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време“, смята Кукеле.

Снимка: btvnovinite.bg

„Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция“, казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

„Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор. Психологически е много трудно, предполагам същото е за нашата и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола“, споделя Кукеле.

„В Европа или поне в някои европейски страни се опитваме да копираме китайския модел. Защото всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения“, казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!