Отново случай на агресия на пътя. Шофьори се биха на столичния бул. „Сливница“. Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как очевидец на боя опитва да разтърве мъжете. Причината не е ясна, но вероятно саморазправата е провокирана от спор на пътя. Екип на bTV провери защо се стига до подобни физически сблъсъци.

Факторите, които допринасят за подобно поведение, са различни. Те са свързани с личността на водачите, ситуацията, околната среда, както и допълнителни събития, казват експертите. 

„Агресията като личностна характеристика е свързана с това дали ще проявим агресия и по време на шофиране. Нещо друго, характерно в такива ситуации, е дали човек е гневен, или не. Ако даден водач е склонен да се ядосва повече, по-интензивно, той е и по-склонен да има различни агресивни прояви, докато шофира. Водачи с повече опит са по-опасните на пътя“, обясни д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В чужбина пък по-младите шофьори се считат за по-опасни. По думите на Зорница Тоткова водачите у нас не се учат как да се справят с гняв по време на шофиране.