В неделя актьорът Владимир Карамазов получи престижната награда ИКАР за ролята си в „Опашката“ от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, постановка на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Премиерата на политическата сатира бе през миналото лято в разгара на поредицата от избори за страната.

„Изборите помогнаха донякъде, защото темата е актуална. Постановката показва механизмите в политиката и Захари Карабашлиев дава доста отговори, които са любопитни. Хората харесват тази актуалност“, коментира в „Тази сутрин“ Владимир Карамазов.

Връчването на награда ИКАР за мъжка роля не мина без известно напрежение. В деня на церемонията Камен Донев, който бе един от номинираните, написа във "Фейсбук":

„Тъй като съм дълбоко развълнуван от предстоящите награди на Съюза на артистите в България “ИКАР 2022”, където съм номиниран в категорията “Водеща мъжка роля” за ролята Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка на Театъра на Българската армия, съобщавам, че нямам психофизическата сила да се явя на раздаването на наградите тази вечер. Затова, ако съм награден, както и очаквам, реших да преотстъпя наградата на останалите двама номинирани и си запазвам правото да бъда номиниран отново. Ваш, Камен Донев (Комерсиален актьор)“.

„Актьори сме и всеки, дори и най-талантливите, страда от комплекси, но може би не е добре това да бъде показвано публично. Аз просто реагирах на нещо, което видях, защото ми се стори нечестно“, коментира Владимир Карамазов.

„Мисля, че не трябва да занимаваме хората с тези неща. Актьорът трябва да остане в енигма. Тези вътрешнозаводски отношения не трябва да излизат навън. Има трима номинирани и един взима наградата. Играта е честна“, каза от своя страна Койна Русева.

„Мисля, че това е доста по-маловажно от ролята, която Владо е направил, и от спектаклите, в които играем“, допълни актрисата.

Тя спечели наградата за водеща женска роля за Воланд в „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър „Николай Бинев“. Само за два месеца след премиерата си постановката получи пет номинации за наградата ИКАР.

„Романът е гениален, а и Николай Поляков направи перфектната драматизация. Всички на сцената и зад нея сме чудесен екип. Това че играя мъжки образ изобщо не ме притеснява. Приех ролята без замисляне и започнах да работя“, сподели Койна Русева.

Тя допълни, че в понеделник ще пътува до Плевен, за да гледа Владо Карамазов в „Опашката“.

Двамата актьори се съгласиха, че в театрите в провинцията има много добри постановки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!