Както повечето от нас, при първата вълна от COVID-19 майсторът от „Бригада Нов дом“ Владимир Караджов и съпругата му Цветелина Димитрива също са били изплашени.

За новия вирус не се знаеше почти нищо, освен че може да е смъртоносен за много хора. При втората вълна те вече са открили, че вирусът наистина е страшен, но те самите могат да постъпват много по-безстрашно.

Владимир и Цветелина са застанали в борбата срещу вируса рамо до рамо с лекарите и са станали доброволци. Те бяха в студиото на „Тази сутрин“, за да се опитат да „заразят“ колкото се може повече хора с желание да станат доброволци. Засега жалещите не са толкова много, колкото са необходими, за да се облекчи работата на медицинските лица.

Двамата разказаха, че още по време на първата вълна са започнали да помагат на възрастни хора, като са пазарували вместо тях. Сега обаче са направили стъпка напред и вече помагат на медиците в борбата им за спасяване на човешки животи.

Задълженията, които доброволците имат, не изглеждат кой знае колко впечатляващи. Владимир разказа, че преди всичко трябва да чистят и да пренасят неща. Той самият е подредил склада на COVID отделението на ВМА, а Цвети е подредила купчина документи по папки.

И въпреки че този труд не изисква кой знае каква квалификация, тази помощ е безценна за лекарите, които могат да се съсредоточат в това да помагат на хората, вместо да се занимават с по-маловажни времеемки задачи, които обаче не могат да бъдат подминати.

Те осъзнават риска, но засега са извадили късмет да не се заразят с вируса.

Заради работата си във ВМА Владимир и Цветелина са получили отличия лично от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Те много се гордеят и чувстват, че тези значки не са само за тях, а за всички доброволци, които излагат здравето си на риск заради тази благородна кауза.

Цялото интервю може да чуете във видеото в сайта LadyZone.bg: