Действащите мащабни канали за трафик на бежанци бяха създадени още при пика на мигрантската вълна през 2015 г. 

Tова заяви арабистът Владимир Чуков в „Тази сутрин” по повод на спецакцията вчера, при която бяха задържани 17 души. Арестите са продължение на мащабната операция „Халифакс”, извършена от Европол през 2017 г.

Той добави, че пътят преминава през Афганистан, Иран и Турция към Европа.

„Това са афганистанци и иракчани. В момента потокът на сирийците е обратен – много от тях вече се връщат. От 2014 г. в България започва да се сформира един бизнес в тази насока – организирани групи, които да посрещат мигранти, да ги превеждат през територията на страната до Сърбия – със „съдействието” на органите на реда. Това придоби размери на организирана престъпна група”, коментира преводачът Мажд Алгафари.

По неофициални данни, в бизнеса с трафик на мигранти циркулират около 3 млрд. долара, а хората, които действат на територията на Турция са хиляди.

„Те си имат офиси, в които предлагат услугите си. Аз съм виждал обяви – за цяло семейство от Бейрут до Италия или гръцките пристанища. Това е една невероятна мрежа, която беше ударена, но не може да бъде премахната”, допълни Чуков.

Експертите бяха категорични, че през тези канали преминават и радикализирани мигранти. „Темата бежанци отпадна, те се разпределиха. Тези, които в момента пътуват са точно такива – много опасни хора. Не трябва да гледаме групата, която сме задържали като трафиканти, трябва да гледаме и хората, които са превели”, посочи Алгафари.