Престъпна група с голям размах и стройна организация е била разбита в рамките на операция „Халифакс” срещу трафика на хора. Това стана ясно от изказване на зам.-главния прокурор пред журналисти.

До момента са арестувани 17 души, като утре ще стане ясно колко от тях ще се сдобият с обвинения. Става дума за чужденци – постоянно пребиваващи у нас иракчани и афганистанци, както и кандидатстващи за статут. Дейностите им били ясно разпределени, като обвинителят определи структурата като „завършено търговско дружество за трафик на мигранти”.

По думите на Гешев първата информация за бандата дошла през 2017 г., когато била разбита международна мрежа за трафик на мигранти, включително и с българско участие. Станало ясно, че на тогава задържаните помагала по-малка като мащаб престъпна група, която междувременно е разширила обхвата на действията си.

Според държавното обвинение каналджиите са отговаряли за трафика на мигрантите на българска територия – от турската граница превозвали чужденците (предимно афганистанци) до квартири в ромските махали във „Факултета” и „Орландовци”, за да стигнат с тях няколко дни по-късно до границата със Сърбия. Гешев подчерта, че на този етап няма данни собствениците на имоти да са били наясно, че в тях се настаняват нелегални имигранти.

Заплащането е ставало през посредници, като в ареста е и лицето, което директно е финансирало групата.

В отговор на журналистически въпрос Гешев отбеляза, че „няма как да действат тези групи без съдействие и логистика на държавни служители. Да, подпомагат се такива групи от държавни служители срещу заплащане”.

Не стана ясно, обаче, дали ще има и арести на длъжностни лица.