„Виждам последователна подкрепа за „Златен век“ от началото досега. Случаят със сградата започва през далечната 1996 г., като през цялото време и общината, и държавата са подкрепяли изграждането ѝ“, каза арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК, в студиото на „Тази сутрин“.

Той е категоричен, че строежът е спрян, защото разрешителното за него е до 11 януари 2020 г. Според Калинов издаването на строителната площадка „тотално игнорира всички останали презаверки“, защото тя означава ново разрешение за строителство.

„Това откриване се прави веднъж, а не два пъти“, казва Калинов.

„Мнението на „Артекс“ е, че срокът за завършване на проекта е 10 г. от започване на строителството и е определена датата 11 януари 2020 г. Това е в два или повече документа“, коментира шефът на ДНСК.

В същото време арх. Пламен Мирянов, който е собственик на „Артекс“ коментира, че разрешителното им е най-малко до 2022 г.

„Имах няколко разговора с „Артекс“ и не разбирам защо те не поискат ново разрешение за строеж“, допълва Калинов.

Той допълни, че ще обжалва решението на съда за спиране на забраната за строеж на „Златен век“

Казусът с плаж Смокиня

„ДНСК е подала сигнал до прокуратурата за плаж „Смокиня“, каза в студиото на „Тази сутрин“ арх. Влади Калинов, шеф на дирекцията.

„Формално говорим за преместваеми обекти на плаж „Смокиня – север“, само че аз лично смятам, че става въпрос за монтажно строителство“, каза още Калинов.

По думите му в момента отговорността е на главния архитект на Созопол. „Той можеше да каже на тези, които внасят проектите „този проект не е за преместваемо съоръжение“, коментира архитектът.