110 години от независимостта на Република Албания ще бъдат отбелязани с концерт в Софийската опера и балет довечера. Голямата звезда на концерта е цигуларят Олен Чезари, с когото се срещнаха Петя Дикова и операторът Константин Димитров.

Лявата му ръка е застрахована за внушителна сума. Така че започваме без ръкостискане. Наричат Олен Чезари "дете-чудо"

„Аз нямах детство. по цял ден свирех и се упражнявах. Започнах да имам живот когато пораснах и се преместих в Италия от Албания“, разказа той пред bTV.

На 14 се дипломира от гимназия, на 17 се дипломира от университет.

“За писах и трети университет в Австрия. Учих много, наистина много. Но това не е истинският живот - истинският живот е тук, в залата. - може да падне ако материалът стане дълъг и трябва да се съкращава“, добави той.

Може ли, моля Ви, за всички, които не са с музикално образование, да обясните, какво е "абсолютен слух" - Вашата дарба?

Това е способност да разпознаеш честотата. както някои познават метрите и могат да кажат, че от тук до там са не просто 20 метра, а 22 метра и 40 сантиметра, аз мога да определя честотата на звука, това е дарба.

Олен Чезари е работил с Mick Jagger, Ringo Starr, Bob Dylan, Lenny Kravitz,  Maroon 5, Sheryl Crow.

„Много се вълнувам да свиря в България, особено защото това е страна, която има огромно уважение към подобна музика. Само най-подбраният елит, дори и ние музиканти от Италия, идваме да записваме с оркестри като българските“, заяви той.

„Концертът довечера се посвещава на 110 години от независимостта на Албания, и 100 години от отварянето на дипломатически отношения с България - между София и Тирана. България е била една от първите страни, които е признала Независимата Албания. Това е, което ние дипломатите правим - събираме хората, за да се опознаем по-добре“, каза посланикът на Албания у нас Н. Пр. Доника Ходжа.

Довечера, освен цигуларя Олен Чезари, българската публика ще има честта да чуе още двама албански музиканти, покорили света - сопраното Инва Мула и пианистът Генц Тукичи.