Човек трябва да бъде верен на това, на което се е посветил – този урок пази обичаната българска актриса Виолета Гиндева от своите професори Желчо Мандаджиев и Гриша Островски. В студиото на „Тази сутрин” тя отправи поглед към дългогодишната си кариера и това, което днес е различното за младите.

„Ние много обичахме това, което правим, когато влизахме от роля в роля, ние влизахме, защото можеш да правиш нещо ново – на сцената, на кино екрана, в телевизията. Ние имахме привилегията, че по наше време страшно много се произвеждаха произведения на изкуството, натрупваше се много опит в началото и това беше от голяма полза”, коментира тя.

Гиндева разказа как през годините се е научила да отказва роли: „Аз съм открила, че ако не заобичам даден роля, дадено произведение, ако нямам вълнение, чувство, емоция, не се получава добър резултат. Прочитам текста – сценарий или драматургично произведение. Ако то не ме хване за сърцето, не смея да го приема”.

„Всеки един от нас прави своите крачки встрани, защото това е животът, това е опитът. Въпросът е дали след това ще се върне отново на пътя и ще продължи към целта си”, разсъждава актрисата. Така в началото на 90-те тя става репортер в радио „Експрес”, след това дълги години преподава, а сега се завръща в Народния театър.

На какво е учила младите? „Главното, което исках да ги науча, е на обич и всеотдайност към професията”, отговори Гиндева, като се похвали, че неин студент сега играе в школата на Лий Страсбърг в Ню Йорк – една истинска люпилня за холивудски таланти.