"Много от представителите на различните политики дадохме знак към Министерство на здравеопазването, като наш партньор в опита да се справим с кризата, да има малко повече време. Т.е. поне пет дни преди влизането на нови мерки да се знае за тях, защото много трудно се реагира, особено в туризма и културата".

Това заяви в „Тази сутрин“ Весела Кондакова, зам.-министър на културата и част от новия Национален пандемичен комитет, който заседава за първи път вчера.

След заседанието му зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов заяви, че вероятно от следващата седмица карантината за болни ще стане 10 дни вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само седмица, а не 10 дни.

От днес пък лицата, влизащи у нас от страни в "червената зона", освен зелен сертификат ще трябва да представят и отрицателен PCR тест.

„Очакваме огромна група британски туристи да се появят днес или утре и това би могло да окаже огромен натиск, тъй като 1200 души да дойдат и да заразят цяло Банско би могло да бъде изключителен проблем за страната. Това може да бъде предотвратено, като те бъдат тествани преди да влязат у нас“, добави Кондакова.

Тя обясни, че в Националния пандемичен комитет, освен здравни експерти, влизат и представители на различни министерства и сфери. В него ще им вътрешноведомствен комитет, който ще се занимава със здравните теми.

Кондакова добави, че Националният пандемичен комитет ще заседава минимум веднъж седмично, може би дори два пъти седмично.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!