Шест дни до Великден. От понеделник Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на храните с акцент върху традиционно предлаганите за празниците агнешко месо, козунаци яйца, бои за яйца.

„Не изключваме контрола върху другите храни. Проверките обхващат цялата верига – от производители, складовете за съхранение, пазарите, търговските обекти и заведенията за обществено хранене също“, каза д-р Галя Викьова, зам. изп. директор на БАБХ.

През миналата седмица са извършени 1002 проверки в цялата страна. Сериозни нарушения не са открити с изключение на два нерегламентирани обекта, извършвали дейност без регистрация. Единият е пекарна.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Другите неща са по отношение на непредставени документи за произход в момента на проверката, също така откриха колегите яйца с изтекъл срок. Всичко, което не отговаря на изискванията се възбранява, насочва за унищожаване и се санкционират“, каза д-р Викьова.

При съмнение или сигнал за влошено качество на храни или несъответствие на продукт с етикета се правят изследвания в лаборатории, освен задължителните проби.

Проверките на БАБХ обхващат и замразените меса. Фермери сигнализираха за възможен внос на замразено агнешко от Нова Зеландия, което тук се продава като прясно българско. Галя Викьова потвърди, че има такъв внос, но няма как месото да се продава като българско.

Снимка: iStock

„Две са фирмите вносителки. То не е внесено конкретно сега, а в течение на няколко месеца от началото на годината. В срок на годност е. Като българско не може да бъде продадено, тъй като имаме изискване какво може да бъде предлагано, с печати и т.н.“, кза тя и напомни, че българското месо е със син печат, а вносното е с червен.

За вносното замразено агнешко има изискване да се предлага само в опаковка. 

„Замразеното месо може да бъде предложено като размразено, като операторът, който извършва размразяванията, има технологична документация, направил е изпитване в динамика, с което е доказал срока на годност и то е опаковано. На етикета трябва да пише, че месото е размразено, да има срок на годност и потребителят да е запознат, че купува размразено месо“, каза тя.

По думите на д-р Викьова белите български яйца у нас са малко, но вносните от други страни преминават през контрол и можем да сме спокойни.

„Достатъчно е върху черупката на всяко яйце да има код на производителя, по първите два буквени символа разбираме произхода на яйцата“, добави тя.

От БАБХ съветват потребителите да пазаруват от сигурни места и обърнаха внимание, че при купуването на домашни яйца, не сме сигурни за качеството им.

От агенцията предупредиха да внимаваме и с пазаруването в социалните мрежи.

„В социалните мрежи всеки може да предлага, но там няма гаранция, че производителят го произвежда при необходимите хигиенни условия, какви са суровините, които използва, дали има отделни съоръжения. В домашни условия се приготвя храната за лична консумация“, посочи Галя Викьова.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK