Животът на 50-ото Народно събрание започна на 19 юни тази година и към момента шансовете да продължи цял 4-годишен мандат са по-скоро теоретични.

В рамките на 42 дни функциониране видяхме редица вътрешнопартийни трусове и разцепления, които ни доведоха до рядката ситуация да имаме 39 независими депутати, колкото е втората по големи парламентарна група – на ПП-ДБ.  

Независимите народни представители са от разпадналата се група на партия „Величие“, изключени са или сами напуснаха групата на ДПС и има един отлъчен от групата на БСП.

Калоян Методиев беше изключен от групата на БСП, след това почти успоредно най-малката група и втората по численост се разцепиха.

ПГ „Величие“ престана да съществува, след като шестима народни представители я напуснаха, защото според правилника на НС за група са нужни минимум 10 депутати.

ДПС се раздели на две групи – едната от 22-ма обединени около председателя на партията Делян Пеевски, а другата, водена от Джевдет Чакъров и почетния председател Ахмед Доган, нарече себе си „ДПС без Пеевски“.

 

В момента тече процедурата по опит за сформиране на правителство с последния трети мандат. Президентът Румен Радев избра да даде третия мандат на „Има такъв народ“ (ИТН).

От ИТН заявиха, че до края на седмицата ще имаме отговор на въпроса дали е възможно правителство в рамките на този парламент, или отиваме на поредните предсрочни избори.

От днес партията започва публични срещи пред медиите с всички в парламента по групи – първа ще е групата на независимите.

Темата коментираха в предаването „Тази сутрин“ на bTV политологът Андрей Райчев, социалният антрополог Харалан Александров и медийният експерт Георги Лозанов.

„ИТН са длъжни да опитата да успеят, работят за своя имидж. Те искат да покажат подход, които може да изглежда наивен в рамките на този парламент, но е хубав за следващия парламент“, смята Райчев.

Според него главният фактор, който не позволява на България да има нормална политическа система, е войната в Украйна.

„Това беше причината да се сформира последното редовно правителство, но това не съответстваше на настроенията на народа. България, като съюзник на НАТО трябва да се държи строго лоялно, но това не съответства на чувствата на българите към руско-украинския конфликт“, смята политологът.

По думите на Харалан Александров партиите и техните лидери започват да се упражняват в договаряне и в сближаване.

Това е въпрос на цикли – 3-4 години бяхме в движението към фрагментация – нещо като война между различни партии. Това доведе до такъв разпад, включително и вътре в партиите, че силно притесни политиците. Разбраха, че не е лошо да си говорят и да започнат да се култивират отношенията“, допълни социалният антрополог.

Александров уточни, че тон за сближаване е дал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Има такъв народ“ – няма такъв шанс. Това е все едно да спукаш гумата, да спукаш после резервната и накрая да се опиташ да стигнеш на три колела до мястото, към което си тръгнал“. Това е мнението на Георги Лозанов за шансовете на ИТН да сформира редовно правителство с третия мандат.  

Той подчерта, че постигането на добър тон и сговорчивостта не бива да са на всяка цена.