Община Стамболийски е във финансов колапс, твърди новият кмет Петър Неделев. Той обвинява предишната власт в кметството, че след втория тур на изборите е освободила 56 общински служители и им изплатила по шест брутни заплати.

Бившият кмет Георги Мараджиев отрича това и е категоричен, че в общината има достатъчно пари, за да функционира нормално.

В първия работен ден като кмет Петър Неделев казва, че заварил сградата на общината пуста – на етажа, на който е кабинетът на кмета, имало само един човек – финансов контрольор.

От работа са освободени 36 общински служители и 18 работници от комуналната общинска фирма. Това е направено от временно изпълняващата длъжността кмет тогава Теодора Денева, разказва още Неделев.

„Финансовото състояние на общината е не тежко, а катастрофално. Бившето ръководство буквално изпразни хазната с плащане на 56 брутни заплати на служители на общината и на общинското предприятие БКС – 480 000 лева са дадени за тези заплати“, твърди Неделев.

„Никой никого не е карал да прави каквото и да било насила. Имаше доста писания за администрацията как ще бъдат уволнени от новото управление. Счела съм, че законът ми позволява по този ред да освободя хората – аз им предложих, някои се съгласиха, а други не са. Със сигурност средствата, изплатени за обезщетения, не са милиони, не са и 200-300 хиляди, доста по-малко са“, обяснява Теодора Денева, изпълняващ длъжността кмет по време на изборите.

Според бившия кмет Георги Мараджиев общината има достатъчно пари.

„Бюджетът на община Стамболийски е 32 млн. лв. Ако мислите, че 160 000 лв., изплатени като заплати, които са съобразени с Кодекса на труда, могат да съборят община Стамболийски – това звучи малко смешно“, коментира Мараджиев.

Според Неделев обаче общината е била източена и с обслужването на кредит.

Новият председател на общинския съвет Константин Смиленов пък разказва, че от служебните компютри била изтрита информация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не съм издавала нито писмена, нито устна заповед някой да прави това“, категорична е изпълняващата длъжността кмет.

„Какво означава да бъдат изтрити определени компютри, какво означава да бъде изтрита определена информация като всяко едно нещо е качено на сайта на общината и всеки, който поиска, може да погледне“, допълва бившият кмет Мараджиев.

В момента общинската администрация е с 40% овакантени места, а новата власт назначава като юрист уволнения от МВР бивш шеф на полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев. Срещу него през лятото имаше протести заради работата по разследването на убийството на Митко в Цалапица.

Според старата власт нормално е всеки да напуска с екипа си – през 2015 г. след изборите общината осъмнала с 46 напуснали служители.