Във Варна започна дарителска акция за събирането на средства, с които да бъде почистена фасада на катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Нужни са 150 хил. лева. Така една от емблематичните сгради на морската столица ще придобие изцяло нов облик.

Впечатляващата варненска катедрала е построена през 1886 г. по времето на митрополит Симеон.

„Следосвобожденска епоха, не лесна, сложна, безпаричие, бедност, за шест години имаме построен храм. Но трябва да кажем, че всички варненци, всяко семейство е дало 10 трудодни за този храм“, обяснява Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Градежът продължава и по време на Втората световна война е вдигната 38-метровата камбанария. Оформени са куполите. Така „Св. Успение Богородично“ става най-високият храм в България след патриаршеския „Св. Александър Невски“.

От 80 години обаче катедралата не е ремонтирана основно. Извършена е само реставрация на стенописите и освежаване на куполите.

„Това е нещо, което е наш дълг. Този храм е емблематичен, защото това е катедралата на Варна. Всеки, който започне и мисли за този престолен град, неминуемо заснема този храм“, допълва Йоан.

В момента се извършва голям ремонт на покрива за над 3 млн. лева. Парите са осигурени от държавата, местната власт и от дарители. Варненски бизнесмен заплаща позлатяването на куполите.

„В края на краищата това е дело общонародно, народополезно, духовно и сакрално. То остава“, смята Йоан.

Четири от куполите на катедралния храм вече са напълно готови с изцяло златно покритие. За да се сдобие храма с нов облик, членове на строителна камара започват набирането на средства за почистването на каменната фасада. 

Фасадата ще бъде запечатана, което ще я защити за десетилетия.

„И аз благодаря за изключителната подкрепа на цялата варненска общественост, която добре възприе всичко и се надяваме ние да изпълним, както трябва, в срокове, всичко, което сме набелязали“, казва Йоан.

Ремонтът на катедралата трябва да приключи до края на годината.