Четири месеца след като неизвестен открадна необичаен череп от археологически разкопки, находката се появи отново. Къде и как? Кой стои зад изчезването му? Разкрита ли е вече мистерията?

„Вчера сутринта, когато отивах на работа, видях един сак под пейка. Попитах колегите си дали спортният сак е техен, но те отрекоха. Обърнахме се към археолога на обекта. Той погледна съдържанието на сака и видя черепа“, разказа за bTV Гошо, работник на обекта, където се намират разкопките.

Информацията за намерения череп стига и до директора на историческия музей в Стара Загора.

„Зарадвах се, че похитеният от гробното съоръжение преди пет месеца череп се намери. За наша радост той е във вида, в който е изваден от гробницата“, каза от своя страна директорът на музея Петър Калчев.

Той разказа, че този, който е оставил черепа под пейката, се е погрижил той да не се повреди – поставил го е внимателно върху подложка от хартия и плат.

„Тук се вижда как черепът имал две превръзки, в следствие на което леко се е удължил. Това е една мода, характерна за хората, които са обитавали Азия – например за сармати, за прабългари или за алании“, разказа още Петър Калчев.

Според директора на музея черепът вероятно е взет от студент, който е трябвало да го изучи, след което „в него е заговорила съвестта и той е решил да го върне“. По черепа няма повреди, върнат е в идеално състояние и ще бъде положен при останалите кости.