Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложенията за промени, които уреждат това, и по които се спори от години, са публикувани за обществено обсъждане. Приемането им е належащо, тъй като през 2021 г. ще се появят първите пенсионери с право на втора пенсия.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя ще е пожизнена само ако събраната сума стига пенсията да е поне 15% от минималната за страната. За догодина това означава 45 лева.

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия, те ще се изплащат разсрочено за определен период от време. Ако пък са твърде малко, човек ще си ги вземе накуп.

Снимка: btvnovinite.bg

Въвеждат се нови срокове, в които хората, ако желаят, могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. За първите пенсионери се разрешава това да става до лятото догодина.

"За пенсионерите това безспорно е добър вариант. Ние имахме много запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ. Доскоро не можехме да отговорим. Сега можем да кажем, че могат да си прехвърлят вноските до юни следващата година", заяви в "Тази сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея, ако се грижат за своите интереси, трябва да ги прехвърлят. Самата тя е решила още през 2013 г., че при първа възможност ще се прехвърли в НОИ.

Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия, отбеляза Григорова.

Другата причина е доходността в тези фондове.

„В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН“, каза Григорова.

Снимка: btvnovinite.bg

„За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%“, заяви Григорова.

По изчисления на финансиста Любомир Христов при 1000 лева осигурителен доход, ако внасяме само в НОИ, ще получаваме 430 лева пенсия, а ако се осигуряваме и в двата стълба – 320.

Според Григорова пенсионните фондове няма да възразят на прехвърлянето на вноските към НОИ, тъй като в момента се вижда тяхната несъстоятелност.

Григорова отбеляза още, че отдавна настоява да се публикуват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, защото тези пари са обществени и идват от нашите вноски.