„Предполагам Бойко Борисов ще избяга от формулата за строго партиен кабинет. Няма да съумее да събере мнозинство в парламента, не му е лесно, защото това, което очакваше в кампанията, не му се случи.“

Това коментира журналистът Валерия Велева изборните резултати.

„Борисов трябва да прави компромиси и отстъпки. Може би се работи върху правителство тип служебно, няма да се изненадам, ако някои министри от служебното бъдат покани в редовното“, добави тя.

По думите на Стояна Георгиева лидерът на ДПС Делян Пеевски е поставил Бойко Борисов в неудобно положение.

„С поведението си той постави Борисов в още по-неприятна ситуация, защото се заяви като инициатор, едва ли не той диктува нещата – айде, свиквайте ни, да започваме преговори. Освен това нападна президента Румен Радев, създаде се напрежение, което вероятно е нежелано за Борисов в момента“, смята тя.

Според нея не е време за политически експерименти.

ПП-ДБ губят 25 депутатски места в 50-ото Народно събрание спрямо предходния парламент и ще бъдат с 39 народни представители. 7 партии влизат в новия парламент на България.

Прогнозното разпределение на мандатите е на „Маркет ЛИНКС“, след като ЦИК обяви резултатите при 100% обработени протоколи. Изненадата на тези избори е политическият проект „Величие“, който ще има 13 депутати в Народното събрание. ГЕРБ-СДС губят един мандат спрямо 49-ия парламент и ще имат 68 народни представители.

11 повече депутати ще получи ДПС в новото Народно събрание. Така партията ще има общо 47 свои народни представители.

Възраждане“ ще имат 38 народни представители – с един повече от предходния парламент. БСП ще бъдат с 19 депутати – с четирима по-малко. „Има такъв народ“ увеличават присъствието си в Народното събрание и ще имат 16 народни представили – с петима повече.