Продължава сагата с регистрациите на украинските граждани по Южното Черноморие. Заради наплива и бавното обслужване в Бургас до неделя няма да приемат нови заявления.

В курорта "Слънчев бряг" списъкът с чакащи за временен статут надхвърля вече 2500 души.

В полицейското управление в курорта работят четири гишета, които предлагат регистрация за временен статут, като две от тях да денонощни.

Благодарение на организацията на самите украинци регистрацията става бързо. Те се записват в списъци с желаещи да получат временен статут и във „Вайбър“ група им казват кога да отидат в районното. Към момента има записани 2600 семейства в списъка с чакащите.

Част от хотелите са издали предупреждение, че хората без временен статут от 1 април ще трябва да плащат по 25 евро на ден за престоя си.

Проблемът е по цялото Южно Черноморие. В Китен, например, има бази с по над 1000 настанени, от които са регистрирани едва 200 души.

„В нашата база има над 1400 души, от които 349 имат статут на временна закрила или 25% от всички настанени при нас“, казва Христо Караилиев.

Някои от хотелиерите прибягват до извозване на бежанците до Бургас или София, за да могат да се регистрират по-бързо.

Помощите, които хотелиерите ще получат за настаняване на бежанци, са до 31 март. Статистиката показва, че към 29 март в Бургас адресно регистрирани са над 13 000 украински граждани, но по-малко от 5000 са получили временен статут.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!