Месец след като мъж почина в линейка пред болницата в Елхово, близките решиха да разкажат за случилото се.

Снимка: bTV

На 14 ноември мъж на 77 години издъхва в очакване на медицинска помощ пред лечебното заведение. Близките му разказаха, че всички в семейството са били болни от коронавирус, а баща им се е чувствал добре.

Болницата в Елхово е пред затваряне заради липса на медици. Според кмета на града лечебното заведение няма и достатъчно техника за тежки случаи.

Началото на историята с починалия възрастен мъж е в ямболско село Окоп. Състоянието на възрастния мъж е добро. Месец преди това претърпява сърдечна операция, след която се е възстановил бързо.

Бил е и под лекарско наблюдение, след като става ясно, че е болен от коронавирус. Мъжът е ходил на преглед в Ямболската поликлиника на 12 ноември и му е направена и рентгенова снимка, на която се установява бронхит. 

На 14 ноември се налага роднини да викнат линейка, която закарва болния до болницата в Елхово, а там се оказва, че няма места. Освен това управителят на болницата е подал оставка, защото медицинският персонал е болен и няма кой да работи в COVID отделението.

Докато мъжът е в линейката, двама лекари излизат да го прегледат. Казват, че му трябва апарат за вентилация, а в болницата няма, спомня си синът Иван Панайотов.

Болницата в Елхово е пред затваряне заради липса на медици. Според кмета на града лечебното заведение няма и достатъчно техника за тежки случаи.

Снимка: bTV

"Излезе лекар отвътре, който влезе в линейката, премери му температурата и каза: „Този човек защо го карате тук, този човек има нужда от апарат за вентилация, ние нямаме такъв апарат, какво ще го правим тук?", каза Панайотов.

След дълго звънене намират място в ямболската болница, но мъжът умира в линейката.

"Нормално ли е, докато пациент е в линейката, да звъним отново на 112 да търсим помощ", попита почернения син.

След два часа в линейката мъжът издъхва в ръцете на сина си.

"Баща ми с цялото си съзнание и борейки се със задуха каза два пъти-Бойко, нали обеща никой да не умира пред болницата", коментира Панайотов.

Според кмета на Елхово пациентът е насочен грешно към болница без апаратура за тежки случаи. Нещо повече-има риск лечебното заведение да затвори поради липса на медици.

От съответните здравни власти зависи да се направи проверка на случая, каза още Петър Киров, кмет на Елхово.

"Ние в момента сме изправени пред проблема, че управителя подаде оставка, няколко лекари искат да подадат оставка, никой не иска да работи в тази среда при липса на кадри. Аз не знам с какво можем да работим", обясни още градоначалникът.

Роднините смятат да потърсят правата си и са подали сигнал до Министерството на здравеопазването.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!