В ардинското село Млечино беше отбелязана 35-тата годишнина от трагичните събития, свързани с Възродителния процес.

Възпоменателният митинг в памет на жертвите от първия протест през 1984 г. беше организиран от ДПС.

Снимка: btvnovinite.bg

Млечино е първото село в Родопите, от което тръгва вълната от недоволство срещу възродителните процеси преди 35 г., принуждаващи турското население у нас да смени имената си.

На 24 дек 1984 г. в селото се провежда протестен митинг. Събират се над 3000 души. Протестиращите са възпрени от полиция, а някои са посрещнати с автомати, за да си сменят насилствено имената.

„Възродителния процес беше едно голямо унижение за мен. Това, че бях принуден да си сменя името, потъпка човешкото ми достойнство”, разказва Гюнер Шакри.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е бил 14-годишен ученик в езиковата гимназия в Кърджали. Когато се прибира в Млечино за уикенда разбира, че трябва да се прекръсти на Гергин. Признава, че това е бил лош акт срещу турското малцинство в страната.

Настоящият кмет на Млечино Гюлистан Садула, който на времето е бил шофьор, си спомня, че полиция и армия е попречила на недоволстващите да се придвижат към Кърджали, за да протестират.

Садула разказва, че хората тежко преживели Възродителния процес.

Когато отива и попълва молба в кметството, става ясно, че неговото ново име трябва да е Генади.

„Не може да оспорваш решението, защото иначе отиваш в Белене. Отиваш и си сменяш името”, коментира Садула.

Тъй като Мюмине Ахмед е била бременна в 8-мия месец през 1984 г., родителите ѝ я скриват и заключват, за да не бъде открита от властите.

Снимка: btvnovinite.bg

Мюмине кръщава дъщеря си Надя – име, с което живее пет години. Жената споделя, че у дома наричали дъщеря си Нари. Признава, че е трудно да се обясни на дете защо има две имена.

Снимка: btvnovinite.bg

Във възпоменателния митинг в Млечино се включиха членове на ДПС. Към тях се присъедини и лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

35 години по-късно участниците в декемврийските събития се върнаха на мястото, от където тръгва съпротивата срещу смяната на имената. 

Снимка: btvnovinite.bg

Те отпиха вода от чешмата, изградена в памет на жертвите на Възродителния процес.