Изборният ден в кърджалийско започна нормално. Всички 499 секции работят. Районната избирателна комисия проверява жалба по сигнал, че в джебелско село председател на секционна комисия е същевременно и общински съветник.

Към обяд в целия регион избирателната активност е ниска. Избирателните списъци обаче са пълни с имена на изселници, които в момента гласуват в Турция.

В с. Млечино се гласува президент, но хората не говорят за партиите, чиито кандидати стигнаха до балотаж за държавен глава. Същинската битка е между други две партии. Борба за надмощие сред гласоподавателите, смятани за може би най-твърдия и верен електорат у нас.

Неждет Хабибов е активист от партия на партия, за която казва, че се бунтува срещу статуквото в региона. Казва, че в източните Родопи турското население вече е разделено, не само политически.

Той посочва, че между турците има двойни стандарти и се делят на „ваши” и на „наши”. Мобилизацията става с обикаляне от къща на къща, а в деня на размисъл кметът и председателят на община Ардино тръгнали с кола да агитират по селата.

Бедността и насаждането на страх сред хората са основните козове за мобилизация на електората, обяснява Неждет. И дава пример с чешмата в селото, построена в памет на първия протестен митинг срещу Възродителния процес. В посланието на турски език обаче е използвана думата геноцид, а тя отсъства в надписа на кирилица.

Неждет посочва, че като показват какво е написано там хората се мобилизират и манипулират, а това променя вота. „Те са способни тая вечер да съборят и минарето на тая джамия. От фанатизма по-лошо нещо няма и от страха”.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Млечино не пожела да говори с нас и да отговори на въпросите ни. Кметът на общината Ресми Мурад коментира, че на втори тур избирателите ще гласуват по съвест. „Разбира се, ние имаме нашите предпочитания, но това не е редно да го заявяваме.”

Попаднахме на Ресми Мурад в Млечно, докато той пътуваше към съседно село, където бил поканен на курбан. Багажникът му беше пълен с пакети храна. По думите му това е част от традиция, която съвпада с деня на размисъл.