Жители на смолянския квартал "Устово" започнаха подписка срещу безстопанствените кучета, след като няколко души бяха нападнати.

Сред тях е Румен Молов, който е настанен в болницата с рани по ръцете, краката и гърба.

„Аз си вървях с коша и с една лопата, бях си взел боклука и то ме събори на земята. Кучето беше голямо и се пазех колкото можех. Просто се случи, не съм очаквал. Не искаше да ме пусне до последно, въргаляхме се там и се борехме до последно“, разказва мъжът.

В района, където работи Румен, има много безстопанствени кучета. Деца също са били нападани от четириноги в квартала, оплакват се родители.

„Кучето беше пресякло от другата страна на улицата и се беше спуснало към него, но благодарение на това, че е бил с колело, не го е ухапало. Може би към гумите е посегнало. Много страх, много стрес. Ходя да си го прибирам от училище, за да не го срещне някакво куче“, разказа Диана Гайдова от квартал „Устово“.

В Община Смолян са внесени близо 500 подписа.

От общината в момента изглаждат приют, в който ще могат да бъдат настанени част от бездомните животни.

„До края на месеца ще бъде готов. Там ще ги държим кучетата, ще бъдат предлагани и на хора за осиновяване. Има миграция на животните, то е факт – между различните общини и населени места. В миналото сме имали случаи, когато са ги хващали - не общината, а полицията е хващала хора да карат куче от други общини“, обясни кметът на Смолян Николай Мелемов.

Изглаждането на приюта струва 260 хиляди лева и предвижда настаняването на 60 кучета.