Домашни и улични кучета от пернишкото село Черна вода този вторник ще бъдат транспортирани до София и ще бъдат кастрирани. Акцията е част от мащабна кампания на  община Перник за справяне с проблема с увеличаващата се популация от бездомни кучета.

Популацията на четириногите е сериозен проблем на територията на Перник.

Жителите на общината продължават да не кастрират кучетата си и да изхвърлят ненужните им новородени. Затова се предприема тази кампания за кастрация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заявените кучета за кастриране са 40 на брой“, съобщи секретарят на община Перник Мартин Жлябинков, според когото това е „една изключително добра бройка за това населено място“ предвид броя на жителите.

260 души са жителите на село Черна гора, а кучетата са 71, обобщи кметският наместник на населеното място Диана Атанасова. Според нея хората са откликнали много добре на кампанията, като от кастрация на своите домашни любимци са се отказали само хора, чиито животни са стари и болни, както и някои, които са ги ваксинирали и искат да ги запазят.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът с бездомните кучета се чувства и в Черна вода. От пролетта са се появили пет нови безпризорни четириноги, като едно от тях е по-агресивно. За него е осигурена кастрация и му е намерен осиновител от организацията „Четири лапи“.

Преди започването на кампанията за кастрация на територията на Община Перник е проведено преброяване на всички кучета – бездомни и домашни, и има ясна статистика за техния брой със 100% покритие, заяви Мартин Жлябинков, според когото такова нещо се прави за пръв път в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Кампанията няма определен срок, а ще бъде постоянна и всеки, който иска да кастрира кучето си, ще може да го направи.

Санкции за несъгласните да кастрират кучето си няма, но те ще продължат да плащат данък за домашния си любимец в размер на 50 лева. Тези, които пък подложат домашния си любимец на процедурата, ще бъдат освободени от налога.

Около 40 лева е операцията на женско куче, а за мъжко кастрацията ще струва около 30. Тези средства се поемат от Община Перник.