Местен референдум за бъдещето на гора, чието застрояване започна  иска кметът на Хасково  Станислав Дечев. Теренът, продаден от държавата преди 20 години  е в знакова за хасковлии местност,  което провокира недоволството на хората.

На мястото на тренировъчните игрища е проектирано изграждането на жилищен квартал. Теренът, който е парцелиран и  вкаран в  плана на Хасково като жилищен квартал още 2008 г.  е близо 40 декара. Той е бил държавен и приватизиран през 2000 г. По документи са били ниви, но  реално обхваща  гора и помощни игрища за футбол. 20 години след продажбата му, вече започна застрояване, което разбуни  духовете в Хасково.

Една къща в момента се строи. Разрешителното е издадено през септември 2019 г. Хората искат от общината да започнат преговори със собственика на терена за обратното му изкупуване. 

Теренът в момента се разпродава парче по парче от собственика съвсем законно. Това провокира недоволството на хората.

Първи за скандалната сделка информира актьорът Янко Митев. Не знам как един човек ще посегне на здравето на всички хора в града и ще премахва дървета, отбеляза той. 

Има три проблема – спортен, екологичен и инфраструктурен, отбеляза и д-р Николай Колев, който е един от протестиращите. „Нашата цел е не да бъдат ревизирани сделките, а собственикът да бъде овъзмезден и това да остане за града и неговите гости“, посочи той.

Кметът на Хасково е съгласен да започне преговори със собственика. но  тъй  като сделката може да се окаже прескъпа за града, иска допитване до всички.  „Единственият ход, който имаме в момента, е или да направим заменка или да откупим игрищата“, обясни Станислав Дечев – кмет на община Хасково. 

Със случая се ангажира и омбудсманът Диана Ковечева.