Учените от Българската академия на науките излязоха на протест. 

Снимка: Ладислав Цветков

Недоволството им е срещу "нестихващия произвол от страна на строители, които незаконно започват да застрояват техни имоти в квартал "Младост".

От БАН информират, че в края на миналата седмица незаконно е нахлуто на терена на академията, без те да бъдат уведомени. Оградена е част от земята от неизвестни лица, без те да се идентифицират и да заявят своите права по установения ред.

Протестиращите твърдят, че са уведомили органите на МВР, но те не са предприели никакви действия. От БАН призовават жителите на "Младост" да се присъединят към протеста.

Призовават още държавните и общинските органи за намеса и решаване на казуса.

Снимка: Ладислав Цветков

От полицията обясниха за bTV, че за въпросния терен се води дело за собственост. Уведомена е и прокуратурата.

Според общината пък легитимен собственик на парцела се води не БАН, а частно лице. Още миналата година е подал документи за получаване на виза за проектиране на паркинг, който е одобрена от общината. Все още обаче няма издадено разрешение за строеж, защото не е поискал такова. 

Районният кмет допълни и че едва днес след разговор с шефа на БАН разбрал, че за въпросния парцел се води дело за собственост. 

Въпреки това на този етап за тях легитимен собственик е частното лице. Поради тази причина и ако пожелае издаване на документи за строеж, най-вероятно ще получи такива.

А ако съдът реши, че легитимен собственик е БАН, то общината ще уважи неговото решение