Проект за обновяването на етнографския музей на открито „Етър” край Габрово се превърна в ябълката на раздора между бившите директори и настоящата управа на обекта.

За монтирането на асансьори, стъклен под, подмяна на осветлението и изграждането на сцена алармираха петима бивши директори на музея. Позицията им е подкрепена и от общественици.

"Губи се автентичността на цялата тази постановка. Не искам тук да бъде статичен етнографски музей, каквито има хиляди по света”, коментира архитект Иван Николов.

В гайтанджийската одая се намира съоръжението, което към този момент остава скрито от погледите на посетителите. Идеята на проекта е да осигури видимост на целия процес.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма да има стъклен под. Уверявам ви. Истина е, че ще има инвалидна количка, задвижвана на ток. Ще бъде подменено луминесцентното осветление в работилниците. Ще бъде също така монтиран асансьор в хотела”, обясни проф. д-р Светла Димитрова, директор на етнографския музей.

Снимка: btvnovinite.bg

След разяснения в общината част от противниците на идеята рязко смениха тона.

"Не бяхме съгласни в намесата на механичните съоръжения, но след като има такава практика в музеите за по-видимо показване на действието на механизмите, сме съгласни", коментира Пенка Колева, бивш директор на "Етъра".

Проектът по оперативна програма "Региони в растеж" е на обща стойност 10 млн. лв. 3,5 млн. лв. от тях ще са заем, който общината ще изплаща 12 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!