Хората в село Брестовица за пореден път излязоха на протест заради количествата манган във водата им.

Въпреки обещанията, че започва изграждането на нов водопровод и че парите в размер на 20 млн. лв. са осигурени, надзорният съвет на „Български ВиК холдинг“ е спрял проекта.

Авариите в селото продължават, а от чешмите пак тече вода със завишени норми и това продължава вече повече от година.

Осигурени са три сондажни кладенеца, но дебитът им е прекалено малък, за да посрещне нуждите на местното население.

„Трите нови сондажа са с обема на един от старите. Едната помпа не работи в момента, предвидена е през лятото да се пуска, когато ще има и поливания с вода. Второ РЗИ не ни дава достъп до информацията какви са резултатите от изследванията на водата. Престанаха да ги публикуват в сайта и ни отказват информация с мотива, че имало трета страна“, разказа жител на селото.

„За съжаление средства за този ремонт не са налични. Надзорният съвет на „Български ВиК холдинг“ е отказал финансирането на проекта, който е направен по обществена поръчка на ВиК-Пловдив. Мотивите за това са, че има редица пороци по процедурата“, поясни от своя страна Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

По думите на управителя на ВиК-Пловдив – Спартак Николов, в дружеството не са уведомени за съществуващи процедурни нарушения. Защо не е предоставено финансиране обаче и кога ще се случи това така и не стана ясно.

Междувременно днес в 14 ч. областният управител на Пловдив свиква среща с всички засегнати страни.