Монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев и пистолет с герба на Царство България - това са само част от експонатите, които можем да видим от днес в Националния военноисторически музей.

Традиционната дарителска изложба „Памет за бъдещето" включва десетки реликви на емблематични за българската история личности.

През 2019 г. дарители са дали на музея над 900 експоната, а изложбата включва 50 от тях, които са изключително интересни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предметите, които са ни дарени тази година, покриват един много широк исторически ареал – от Късното средновековие до наши дни, всички са много любопитни“, разказва директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова.

„Хората даряват, защото имат осъзната потребност заедно да съхраним нашата обща история – лична, семейна и на държавата ни“, споделя доц. д-р Пенкова, която отбелязва, че много от дарителите, представени в изложбата, не го правят за първи път.

„Много от дарените предмети продължават истории, които музеят разказва“, обяснява доц. Пенкова.

Сред изложените артефакти е и комплект за разстановка на бойните действия върху карта, принадлежал на генерал Михаил Савов, който е бил помощник-главнокомандващ и е ръководител на армията ни през Балканската война.

Снимка: btvnovinite.bg

Изложбата съдържа не само предмети, но и картини като портрет на поручик Димитър Михов, брат на регента генерал Никола Михов, нарисуван от художника Борис Денев. Той изключително интересна личност, известен с това, че е бил кум на дъщерята на генерал Стилян Ковачев, за която се разказва, че е имала любовна афера с Ататюрк.

Снимка: btvnovinite.bg

Интересна е и колекцията от пистолети, дарена от Българската армия, която показва някои интересни разработки на европейската оръжейна индустрия от началото на 20 век.