Учители настояват за незабавно преминаване към дистанционно обучение на всички класове. Според педагозите мярката трябва да се приложи за поне два месеца. 

„Мерките, които се взимат в момента, са абсолютно неадекватни. Ние, учителите, работим във високорискова среда и на практика сме на първа линия. Знаете каква ситуацията в училище – тесни класни стаи, голям брой ученици, няма дистанция“, каза преподавателят от Варна Лилия Стоянова. 

Тя беше категорична, че противоепиемичните мерки на просветното министерство не работят, защото има смесване на потоците от ученици. По думите ѝ няма как COVID-19 да се ограничи, защото той се разпространява дифузно. 

„Имаме много болни колеги. Много трудно се осигуряват заместници. Децата, в повечето случаи, прекарват вируса без симптоми, общуват с другите, не се карантинират. Здравната система се задъхва, накрая никой няма да получи здравна грижа – не защото лекарите не искат, а защото не могат“, добави Стоянова. 

Учителката посочи, че с колегите си в клас влизат само с маска, което е крайно недостатъчно за превенция. Според нея обучението в електронна среда е ефективно и качеството е достатъчно високо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!