Водолази от сухопътните войски провеждат учение в открито море в района на база "Атия". Сред уменията, които трябва да усвоят военните, са различни начини и способи за търсене на потънали предмети и техника.  

Снимка: Лора Стаматис
Учението идва в навечерието на 141-годишнината от създаването на Военноморските сили. Едва 16 са водолазите в сухопътните войски, разпределени в три военни формирования в Белене, Стара Загора и Карлово, на които се разчита и при сложни аварии и бедствия.

За “Тази сутрин” ръководителят на водолазен лагерен сбор капитан Димитър Маринов разказа, че водолазите ще извършат оглед на плавателен съд. Наблегнато е на инженерно-водолазната подготовка, като в същото време се извършват и упражненията за сигурност, за да се гарантира спокойствието и увереността на водолазите.

Ръководителят на водолазните спускания старши сержант Георги Начев коментира, че основната работа на водолазите е при бедствия и аварии, загубена техника и при търсенето на удавници.

Те са участвали и при бедствието в Лом през 2006 г., когато се скъса дига на р. Дунав. Водолазите намират пробойната и я запушват. По думите му военните разполагат с достатъчно оборудване.

Снимка: Лора Стаматис
Капитан III ранг Димитър Вълчев обясни, че подготовката върви добре и е към своя край. Според него водолазите преминават успешно през упражненията.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!