Водолази предлагат, ако единственият ни спасителен кораб "Перун", за който вчера се проведе търг с тайно наддаване, не може да бъде ремонтиран, да бъде превърнат в подводна атракция.

Мястото – Созополският залив, където вече има друг изкуствено потопен плавателен съд.

Преди повече от 10 години корпусът на риболовния кораб "Пионер" вместо за скрап, поема към дъното на остров Свети Иван, за да се превърне в изкуствен риф и дом на морски обитатели.

Десетки пъти водолазът Найден Недев се е гмуркал до потопения кораб, но постоянно открива нови неща.

"Видях живи шелки, което е много рядко срещано и самото чувство да видя тази мидичка, която е с размер колкото една паричка, обаче това, че все още съществува в Черно море, ми показва, че съм на прав път с прокарването на идеята да продължат да се спускат кораби и да се създават изкуствени рифове в Черно море", каза Найден Недев.

"Долу е пълно с живот. И сега въпреки температурата на водата, имаше си миди, рибки около кораба", разказа Стамен Царков.

Мястото е изключително подходящо за подводна туристическа атракция - видимостта е отлична, достъпно е през по-голямата част от годината, а и Созопол е съвсем наблизо.

Идеята на водолазите е до "Пионер" последен пристан да намери и спасителният кораб "Перун", изведен от експлоатация и забравен. 

"Всеки път, когато разбера, че един кораб отива на скрап, ме заболява сърцето". Той има история. Тази история ще я запазим и ще я споделяме с всеки един турист, който идва в Созопол и се гмурка", каза инструкторът водолаз Найден Недев.

"Перун" може да бъде потопен след сложна процедура, а решението е на корабособственика. 

"Военноморските сили трябва да са го предвидили, че този район няма да бъде използван за учение. Ние преценяваме също така дали ще представлява опасност за самото корабоплаване в района", допълни кап. Александър Илиев.

Одобрение трябва да даде и екоминистерството. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!