С първата от десетилетия подводна експедиция в акваторията на Созопол започна археологическото лято.

В продължение на две седмици археолозите проучваха античното пристанище на Аполония Понтика и търсиха под вода праисторическото селище, обитавано преди 6000 години.

През миналия век пристанището на Созопол неколкократно е драгирано, за да поема по-големи кораби. Това е унищожило огромна част от хилядолетното историческо наследство под вода. Надеждите на специалистите, че близо до брега може да са запазени непокътнати зони, се оправдават. 

Проучванията са на площ от едва 8 квадрата, но на 6 метра дълбочина, 2 от тях под морското дъно. Пред очите на водолазите една след друга се разкриват всички епохи, през които е съществувала Аполония.
Под тях търсят праисторическото селище, за което имат данни, че е било изградено наблизо. 

В помощ на специалистите е модерната техника, с която разполага единственият у нас център за подводни проучвания.

Снимките с няколко камери едновременно наслагват хиляди кадри, за да се получи цялостна картина на изследвания период. Това позволява с точни координати и дълбочина да се идентифицират находките.

В екипа на експедицията се включва и водолазът Найден Недев. По време на последната кампания „Да изчистим България заедно“ Найден и другите доброволци се натъкват на артефакти в района на пристанището. Така потвърждават предположенията на специалистите за богатствата, които се крият на дъното. 

Вижте повече във видеото!