История за човек, който наистина обича работа си и става всяка сутрин в 5 ч., без да му тежи. Тодор Лапков е един от изчезващите български овчари. Той е бивш полицай, капитан от МВР. В момента гледа 130 овце.

„Усещането е такова, което го няма в Пловдив. Вчера бях в Пловдив, получих главоболие, лудница. Аз съм свикнал тук на спокойствие. Сам си решаваш какво правиш, сам си правиш план, сам си го изпълнява. Чувстваш се малко по-независим от другите хора – и да не е съгласен, трябва да слуша началник, трябва да слуша директор – тук няма такива“, казва Лапков.

„Особено последните 2-3 години, когато вече бях на края на кариерата, беше много трудно. Вече хората станаха малко по-особени, всеки си поставя такива големи изисквания към себе си и към другите и винаги се има за прав. Това в цялото общество наруши баланса. Трудно е вече да си полицай, то се вижда“, споделя още бившият служител на МВР.

От 7 години не дои овцете заради ниските изкупни цени. Никой вече не купува и вълна, но все пак цялото му препитание е благодарение на животните.

Бившият полицай има 5-6 любими овце. Всичките са черни. И той е като тях – черна овца в живота.