Троянският манастир чества своя храмов празник на 15 август, когато православният свят отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение Богородично или Голяма Богородица.

„Това е празник на преславното Успение Богородично. Ние честваме онова свято събитие, завършващо с края на земния живот на пречистия на Богородица, когато тя предава своята пречиста душа в ръцете на своя син, така че той да я отнесе в небесата“, каза архимандрит Стефан.

Той посочи, че в Троянския манастир имат традиции в отбелязването на Успение Богородично. Очаква се там да бъдат отслужени няколко празнични богослужения.

„Едното от тях започна още рано сутринта“, поясни архимандрит Стефан и допълни, че ще има литийно шествие с иконата на св. Богородица.

Духовникът припомни, че ще бъдат отправени молитви за мир, за разбирателство, за здраве – традиционните молитви за миряните.

„Очакваме днес в храма да има много хора. Дворът ни да бъде изпълнен с поклонници от близо и далече. Те ще дойдат за да се поклонят пред чудотворната икона на св. Богородица Троеручица“, каза още архимандрит Стефан.

Снимка: bTV

Според него, когато човек прекрачва прага на храма, трябва да е изчистил душата и сърцето си от всичко лошо. Той допълни, че първото нещо, което човек трябва да направи, когато застане през иконите със светиите, е да се е помирил с хората около себе си и със самия себе си.

 

„От 17 години идваме тук и се молим. Всеки си е с болката. Молим се за нещо хубаво, за здраве, за дечицата на приятелите ни“, каза Деян.

Снимка: bTV

„Избираме да идваме в Троянския манастир, защото това е едно магично място. И чудотворната икона на св. Богородица Троеручица е тук. Тя помага на всички – молим се за здраве“, допълни Таня.

„Вярата е много важна. Без вяра всичко свързва. Но у нас има много вярващи хора, така че и България ще я има“, отбелязва още Деян.

„Вярваме в чудото на иконата, то се случи и на нас, затова всяка година на този ден сме тук“, уточнява Таня.

Двойката признава, че дворът на светата обител винаги е пълен с хора, защото всеки човек иска да измоли нещо за себе си от светците.