Трябва ли да бъдем тествани, ако наш близък има коронавирус? Отговорът на този въпрос търсят от дни близките на  пациент с COVID-19, настанен за лечение в столичната болница „Свети Иван Рилски“. 

Две от отделенията в лечебното заведение са под карантина, след като заразата се разпространи сред 12 души от персонала и четирима пациенти.

На 3 април пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е приет в болницата. Още при постъпването е тестван с бърз тест за коронавирус. След отрицателен резултат лечението продължава в клиниката по хематология.

„Нещата се развиваха много добре. Бях много доволна, трябваше да го изписват обаче вдигна температура. Два теста отрицателни и  когато се влошава съвсем , тогава му правят  PCR и се оказва COVID-19“, казва Райна Манджукова, дъщеря на заразен с коронавирус. 

След като разбират близките търсят съдействие от личния си лекар и РЗИ.

„От РЗИ ме препращаха към личния лекар, личния лекар към РЗИ. Оттам никой не може да ни каже какво точно се очаква да направим. Ще ни направят ли тестове, няма ли“, твърди Манджукова.

От Щаба отговориха така: „Пациентът е постъпил на 3 април. Тоест 14 дни  пациентът не е имал контакт по данни на ръководството на  болницата, пациентът не е имал контакт с близките си. И това е причината те да не са под карантина“.

Дъщерите на заразеният мъж вече са си направили бързи тестове за коронавирус, които са отрицателни. Очакват и резултата на съпругата му.

„Защо ние трябва да си правим тестове сами? И да ги плащаме. За майка ми кръвния тест е 80 лева“, пита дъщерята.

75-годишният мъж се смята за първоизточник на заразата в болницата.

Заради карантината в отделението по хематология е отложено лечението на около 60 души. Заразените пациенти са изолирани в специалано инфекциозно отделение. А лекарите – под  домашно лечение. Останалите клиники в болницата продължават да работят.

От болницата заявиха, че пропуски не е изключено да има. Но по-голямата вероятност да не се касае за вътреболнична, а за епидемиологичен взрив на база на пациент, който постъпва за лечение.

Трябвало е близките да бъдат тествани. Предполагам, че колегите от РЗИ не могат да поемат всички, защото вече има над 1000 заразени. Този коментар направи в предаването „Тази сутрин“ д-р Александър Йорданов, зам.-началник на клиниката по хематология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

Трите теста на д-р Йорданов са отрицателни. Неговите колеги, които са се заразили, се чувстват добре и засега нямат симптоми. Той се надява, че утре клиниката по хематология ще започне отново да приема пациенти, тъй като много хора чакат.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!