След донорска ситуация в Силистра бяха направени една чернодробна и две бъбречни трансплантации.

Случаят е от 18 септември. 43-годишен мъж от Силистра изпада в мозъчна смърт, а близките му взимат трудното решение да дарят органите му.

Така трима души получават шанс за нов живот.

За да се случи всичко в оптимални срокове, екип от ВМА пътува до Варна с военнотранспортния самолет „Спартан”. Оттам медиците са били съпроводени с полицейски ескорт до дунавския град.

„Донорите се вземат на място, това е модерната концепция за донорството. Самолетът ни чака със запалени двигатели. Стотици хора жертват нещо от своя комфорт, от себе си, за да можем да спасим един човешки живот”, сподели в ефира на „Тази сутрин” доц. Ивелин Такоров, който е член на трансплантационния екип на ВМА.

Медиците в Силистра са помогнали да се направи експлантация на органите на място. След това те са транспортирани в София, където са извършени трансплантациите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Затруднението идва от това, че ние сме много отдалечени, но всички институции, които участваха в целия много сложен процес, действаха перфектно”, каза за bTV директорът на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината досега са направени 8 трансплантации на черен дроб и 24 бъбречни трансплантации.