Опустошение, смърт и милиони избягали – след три месеца войната в Украйна навлиза в нова фаза. По-голямата част от сраженията се преместиха на изток, помощта на Запада расте, а нови страни заявиха готовността си да станат част от НАТО.

Само дипломацията може да сложи край на войната, твърди украинският президент Володимир Зеленски въпреки спрените на този етап преговори.

"Победата ще бъде трудна, ще бъде кървава и в битка, но краят ще дойде с дипломация. Ние искаме всичко да се върне както преди, но Русия не иска това", добави той.

Киев настоява за още международни санкции срещу Русия и отхвърля всяка сделка с Москва, която би включвала отстъпване на територии.

"Всяка отстъпка пред Руската федерация незабавно би довела до ескалация на войната. Така че войната няма да спре. След известно време руснаците ще струпат оръжия, жива сила и ще започнат нова офанзива, още по-кървава и мащабна, като вземат предвид всички свои грешки", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

След седмици на интензивни боеве източният регион Донбас е напълно унищожен, казва Украйна. В Харков украинските сили са спрели нападенията на Русия и са напреднали към границата.

Всеки ден стотици или дори хиляди хора се опитват да избягат от окупирания от Русия Херсон в Южна Украйна.

След близо тримесечна обсада пристанищния град Мариупол също падна в ръцете на руските сили. Градът беше сцена на едни от най-интензивните битки и се превърна в символ на украинската съпротива. Сега Мариупол е напълно разрушен, а цивилните жертви може да се окажат над 20 000.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, която от 21 април беше блокирана от бойци от нацисткото формирование "Азов", е напълно освободена", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

САЩ отпуснаха нови 40 милиарда долара помощ за Украйна. В отговор Москва забрани на президента Байдън, държавния секретар, шефа на ЦРУ и други над 900 американци да влизат в Русия.

Хронологията на събитията

Минути след като на 24 февруари Путин обявява решението си за начало на "военна операция" в Украйна, идват първите съобщения за експлозии в Киев, Одеса, Харков и Донбас. На следващия ден експлозии има и в Киев. Руски части се опитват да обкръжат украинската столица.

На 26 февруари руското министерство на отбраната заявява, че е завладян Мелитопол. Ден по-късно руски войници и бронирана техника влизат в североизточния град Харков – вторият по големина в страната. На 2 март идват съобщенията, че руските войски са превзели Херсон. Към края на март Чернигов е обсаден.

В средата на април Русия твърди, че е поела контрола над обсадения и почти напълно разрушен пристанищен град Мариупол. На 2 април руските части са изтласкани от Киевска област. Изтласкани са и от Черниговска област, а на 20 април Зеленски обявява, че 934 населени места са освободени от руските сили.

Актуалната ситуация

Руските сили продължават бавното си настъпление в източната част на страната, след като използваха тежка огнева мощ, за да отслабят отбраната на Украйна.

Бомбардировките в Донбас се засилват. Изтеглените от Харков руски военни са преместени в Донецк. Русия се готви офанзива за превземане на ключовия град Северодонецк. Продължава и струпването на руски военноморски сили около Змийския остров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!