Русия обяви че е установила пълен контрол над Малиупол в продължилата близо три месеца битка с украинските сили. Киев не е признал поражението официално. 

Ако това се случи, падането на пристанищния град ще бъде най-голямата победа на Русия от началото на инвазията в Украйна. Според руските власти от завода "Азовстал" са изведени общо 2439 военни.

Само дипломацията може да сложи край на войната, заяви украинският президент Зеленски, въпреки спрените на този етап преговори.

„Победата ще бъде трудна, ще бъде кървава битка, но краят ще дойде с дипломация. Ние искаме всичко да се върне както преди, но Русия не иска това“, добави той.

След близо тримесечна обсада Мариупол е напълно разрушен, а цивилните жертви може да се окажат над 20 000. По-голямата част от населението, което преди войната беше над 400 000 души, напусна града.

„Територията на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, която от 21 април беше блокирана от бойци от нацисткото формирование "Азов" е напълно освободена“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Киев се надява на размяна на военнопленници, но Москва не е потвърдила подобни намерения.

Американският президент Джо Байдън, който е на обиколка в Азия, е подписал закона за отпускането на нови 40 млрд. долара помощ за Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!