Расте рейтингът на премиера Бойко Борисов в условията на извънредно положение. Той има подкрепата на над 50% от българите. Това показа проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19.

Изследването показва, че политическата обстановка се променя. Това се вижда от показателите на премиера, който е имал близо 32% подкрепа преди обявяване на извънредните мерки. Сега значително увеличава рейтинга си, ще видим дали след края на извънредното положение нивата се запазят, коментира социологът Евелина Славкова.

Президентът пък губи малко от подкрепата си. Сега 49 на 100 го подкрепят, като преди това е имал рейтинг от 60%. Ген. Мутафчийски води класацията на фона на общественото одобрение на цялото извънредно положение – 66% има положително мнение за началника на оперативния щаб.

Снимка: bTV

73 на 100 одобряват извънредното положение.

По-нисък рейтинг имат Владислав Горанов и Кирил Ананиев, но това е нормално, защото единият разпределят парите , а другият  издава заповедите за затваряне на парковете например, обясни социологът Евелина Славкова. 

Снимка: bTV

Тя поясни, че хората масово подкрепят мерките, а голяма част дори казват, че са започнали да си мият ръцете по-често от преди. 

Има и доста конспиративни теории, над 50% смятат, че вирусът е биологично, оръжие, а голям процент пък мислят, че има ваксина но се крие, за да се заразят повече хора – 39%. 46% мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. 

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!