Окръжният съд в Шумен призна за виновни машинистите на влаковата композиция, катастрофирала в село Хитрино на 10 декември 2016 г.

Снимка: БГНЕС

Машинистът на влака получи присъда от 15 години в затвор, а помощникът му – 10 години. При инцидента загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.

Освен наказанията, съдът обяви и причината за катастрофата – високата скорост, с която влакът е навлязъл в селото – почти двойно над позволената от 40 км/ч.

За „Тази сутрин“ жители на Хитрино разказаха, че травмата след инцидента все още присъства и не е само физическа, но и психическа.

Снимка: btvnovinite.bg

Местните се обединяват около позицията, че причина за катастрофата е високата скорост и безотговорността на машинистите.

„След взрива, беше ад – цялата улица гореше“, припомни си Цвятко Цветков, който губи къщата си при инцидента.

Адвокатът на пострадалите Николай Димитров е доволен, че има осъдителна присъда, но не е съгласен с размера им. По думите му ще се обжалва и търси максимално наказание.

Снимка: Ладислав Цветков

Адв. Димитров изтъкна, че машинистите и фирмата, която ги покровителства, са загубили ценно време и ресурс, за да се опитат да вкарат лъжи в съдебния процес с помощта на държавни органи, работещи в техен интерес.

„Бяха изготвени фалшиви доклади от държавни органи, прехвърляше се вината върху инфраструктура, цистерни и незаключени стрелки“, допълни още той.

Адвокатът на подсъдимите Ивайло Йорданов обясни, че присъдите са очаквани като размер, но се надява на по-добри обстоятелства след обжалването.

Снимка: btvnovinite.bg

А очакванията на зам.-кметът на Хитрино Ахмед Ахмед са селото да бъде възстановено до края на годината. По думите му след приключване на ремонтните дейности, предвидените проекти ще могат да бъдат реализирани.