Развръзка по делото „Хитрино“. След процес, продължил две години, Окръжният съд в Шумен, призна за виновни машинистите на влаковата композиция, катастрофирала в селото на 10 декември 2016 г. Вследствие на инцидента седем души загинаха.

Според съда причина за катастрофата е високата скорост, с която влакът е навлязъл в Хитрино.

Виновни за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица и телесни повреди на 35 души. Това чуха в съдебната зала главният машинист на влака Димитър Михнев, осъден на 15 години затвор, и помощникът му Радослав Петков, получил наказание от 10 години лишаване от свобода.

„Прокуратурата от самото начало визираше, че скоростта е основна причина за произшествието. Не е необходимо да се привличат други лица в качествата на обвиняеми. Инфраструктурата е била в задоволително състояние, което е можело да осигури безопасно преминаване на влака“, обясни Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

Съдебният състав по делото промени и мерките за неотклонение на двамата машинисти, налагайки им „домашен арест“.

Защитата на подсъдимите и адвокатите на пострадалите заявиха, че ще обжалват присъдата. В съда подсъдимите запазиха мълчание, както и близките на загиналите и пострадалите.

За жителите на Хитрино, което още се възстановява от трагедията, няма съмнение, че вината за случилото се е на машинистите.

Присъдата на първата инстанция може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна.