„Искайки да видим Седемте рилски езера, ние ги убиваме. Обичаме ги до смърт, но до тяхната смърт“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ екологът Тома Белев.

Поводът е твърдението на еколози, че заради присъствието на много туристи в района езерата ще се превърнат в блато и ще станем свидетели на тяхното унищожаване.

По думите на Белев едни от основните проблеми е, че държавата до ден днешен не е направила оценка на риска от изграждането на лифт в района на езерата. Екологът призова екоминистерството да направи такава оценка.

„Въпросът е може ли да си позволи циркусът на езерата 4000 човека на ден. Според мен не може, то се вижда. И дали е допустимо нарушение на законите с изчезването на част от видовете там и бездействието на МОСВ“, коментира още Белев.

Според еколога Рашид Рашид ще е трудно да се ограничи достъпът до Седемте рилски езера на туристи, които искат да ги видят.

„Трябва да се направи анализ което точно предизвиква заблатяването и да се вземат мерки, като се запази този туристопоток“, смята Рашид.

Той смята също, че е нужен повече контрол в района и бюджет за това.

Вижте целия разговор във видеото!