Седемте рилски езера се превърнаха в една от най-модерните дестинации през последните години.

Често пътеките и хората на езера се сравнява с пешеходната зона на бул. “Витоша“.

В помощ на посетителите се включи и лифтът, който предоставя още по-лесен достъп на стотиците желаещи да се докоснат до красотата на езерата. През уикенда се налага хората да чакат поне час, за да се качат на него.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти предупреждават, че чрез масовия туризъм може да изконсумираме красотата на Рилските езера само за едно поколение, а заблатяването се увеличава с всяка изминала година.

„Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата“, обясни екологът Александър Дунчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът са страшното много хора, които несъзнателно с присъствието си водят до ерозията на тези терени, до ужасен натиск върху самите екосистеми. Това налага ограничаване на туристопотока. Друго решение досега не е измислено“, каза Дунчев.

Той твърди, че лифтът е с изтекла оценка за въздействие върху околната среда и с изтекло разрешително за строеж. Подадени са десетки сигнали и жалби от страна на еколозите.

"Европейската комисия е стартирала наказателна процедура, която впоследствие е била спряна. Очевидно и българските, и европейските институции в годините назад не са установили незаконно строителство", коментира Мирослав Калугеров, директор на "Национална служба за опазване на природата" в МОСВ.

Според него с темата се спекулира и се слага фокус само в района на циркуса на Седемте рилски езера, а никой не говори за района на Безбог, например, където ситуацията е същата.

Снимка: btvnovinite.bg

Калугеров призна, че има ерозионни процеси, но по думите му те трябва да се управляват, за да не се стига до проблеми в екосистемата.

"Хората не предизвикват толкова ерозия, колкото селскостопански животни, които в годините назад бяха широко използвани в района. Най-големият проблем създаваха конете, които превозваха хранителни продукти и вода", допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Годишният мониторинг показва, че няма промяна във физическите и химическите параметри на водите. Това се потвърждава и днес. От 2007 г. се правят такъв тип изследвания и се взимат проби от езерата и до ден днешен няма промяна в характеристиките на езерата“, каза Мирослав Калугеров.