Вериги магазини, училища и детски градини - всички те ежедневно изхвърлят тонове хранителни отпадъци. Как кайсия може да накара крушка да светне? Пътят на храната от отпадък до електроенергия започва в кофите за биоотпадъци.
125-а детска градина от години е част от проекта на разделно събиране на биоотпадъци.
„Те предоставят контейнери, в които ние изхвърляме био отпадъци. Всички се включват активно, а ние като добри граждани и учители сме длъжни да създадем в децата такива умения, които да бъдат полезни защото рециклирането е най-добрият начин да се грижим за света около нас“, казва Албена Алипиева-Герова, директор на 125 ДГ „Усмивка“.
Със специален камион Росен и Георги всеки ден събират био отпадъците от над 50 училища и градини. След това събраната храна отива в Столичното предприятие за третиране на отпадъци. Опаковките, обаче, понякога създават трудности в преработката.
„Нашата работа се подпомага изключително много от тези контейнери, тъй като в тях се събира само разделно събран хранителен отпадък, което е и целта на технологията при нас - да постъпва само чист отпяадък. Ако има съдържание на примеси в отпадъка, те пречат и трябва да бъдат отделени допълнително“, казва Антонио Марков, технолог към ИБТ „Хан Богров“.
Първа стъпка - храните се обработват до получаване на течност.
„Това е зона за механична обработка, където отпадъка се изсипва в приемен бункер. След това имаме чукова мелница, която раздробява отпадъка до течна консистенция“, казва още Антонио.
Опаковките се отделят и следва втора стъпка.
„След първичното третиране, получения субстрат преминава през тръбопроводите чрез помпи до този буферен резервоар, в който се случват първите 2 процеса на метаногенезата“, казва Драгомир Марков, който също е технолог към ИБТ „Хан Богров“.
Получената течност се довтечнява и от нея се извлича оцетна киселина.