На 26 март почитаме подвига на българските войници, които са спечелили Битката при Одрин, както и паметта на онези, прогонени от родните си места. Между 50 и 60 хиляди българи са избити, а 300 хиляди са прогонени от района на Тракия и на Одрин. Това е около 20 процента от българската общност, на практика тя се ликвидира там.

Това каза в предаването „Тази сутрин” ген. Тодор Бояджиев, зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

През 1913 г. Балканската война завършва победоносно за българската армия – превзета е непревземаемата крепост Одрин, пленени са 14 турски генерали, 2 хиляди офицери, 50 хиляди войници.

„Това е незапомнена военна победа на българската армия. Днес на този ден ние отдаваме своята почит към този величав подвиг на българската армия. За съжаление, със започване на Междусъюзническата война, Турция, нарушавайки договора, определящ границата с България по линията Мидия - Енос, навлиза без обявяване на война и започва поголовно гонение на българите. Избити са 60 хиляди българи, а 300 хиляди са прогонени от територията на Мала Азия и Източна Тракия”, разказа ген. Бояджиев.

„Това прави този ден празник на единната българска нация, защото наследниците на прогонените, които са някъде към 800 хиляди от българите, живеещи днес на територията на нашата страна, са по цялото партийно ветрило. Те са привърженици на най-различни партии. Но за тях това е ден, в който отдават почит и на победата, и на загиналите”, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.