Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в България за срещата ЕС – Турция съвпада с Деня на Тракия – 26 март.

Наследниците на тракийските бежанци искат компенсации от Анкара заради етническото прочистване в Одринска и Беломорска Тракия преди 105 години.

Снимка: bTV

Още преди 10 години български евродепутати гласуваха резолюция, която изисква от югоизточната ни съседка да уреди тракийския въпрос като условие за преговори.

„Аз лично съм много притеснен, че българската страна не търси реципрочност и паритет“, коментира Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества.

Снимка: bTV

Преди осем години журналистически въпрос от България провокира единствения публичен коментар на Ердоган по темата.

„Ако действително се окаже, че трябва да се платят тези компенсации, тогава съответно ще бъдат предприети съответните мерки“, каза тогава той.

До днес наследниците на 350 хил. българи от Одринска и Егейска Тракия не са получили извинение или обезщетение за убийствата, гоненията и разорението преди повече от един век.

Снимка: bTV

В навечерието на деня на Тракия Божана Богданова подготвя четирилистни детелини за подарък. Цветето на късмета е символ на високия дух на предците ѝ. През 1912 г., след повече от месец безпътица, бабата на Божана – Мария, е успяла да се спаси. Макар и бременна.

Снимка: bTV

„Не знам какви сили е намерила, за да устои на този дълъг, кървав поход и да пристигнат в България“, казва Божана.

Наследниците на тракийците бежанци са пръснати в различни градове и по неофициални данни наброяват над 800 хил. души.