От години живеещите в Етрополе се оплакват от мръсната вода, която тече от чешмите им. Тиня, пясък и мътилка излиза от тръбите. Причината – липса на пречиствателна станция.

Според Йордан Гаврилов заради този проблем бойлерите на местните издържат по 1-2 години. „Като тръгнеш да го оттичаш вътре има две кофи кал, не е нормално. Представете си, ако ползвате тази вода да я пиете, да готвите с нея, какво ще се случи с вашия организъм“, допълни мъжът.

„Аз съм тук от 2004 г. и винаги го е имало този проблем. Появата на този проблем се получава или при проливни дъждове, когато има дълъг период когато вали, или при всяка авария“, добави Теодор Тодоров. 

На този фон през последните години водата в града поскъпва осезаемо, Според местните те плащат три пъти повече. Според ВиК-Етрополе вода е годна за употреба.

„За момента всяка седмица се взимат проби от ВиК-София Област, няма проблеми с химическия състав“, обясни директорът на ВиК Етрополе Веселка Борисова. 

Снимка: btvnovinite.bg

При независима проверка обаче кметът на Етрополе Димитър Димитров установява друго. Той извикал независима лаборатория, която да вземе проба от три водоизточника в околността.

„Показват, че има отклонения и на химическия състав, леки отклонения, сега дали са леки или не – нека да го кажат компетентните лица“, допълни Димитров.

Въпреки уверенията на ВиК, гражданите имат притеснения да използват водата. По думите им преди години от тръбите са излизали жаби. Градът се нуждае от пречиствателна станция, но кой трябва да плати за нея не е ясно. Водното дружество в Етрополе е част от ВиК-София Област.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е основният проблем. Но там трябва голяма инвестиция. Ако не могат да го направят и чакат още някаква директива от ЕС, нека ни върнат ВиК клона, да си го върнат към общината, аз ще реша въпроса“, посочи кметът на Етрополе.

За ВиК-София Област обаче инициативата за пречиствателна станция остава отговорност на общината:

„Със собствени средства ВиК-София не може да изгражда нови
водоснабдителни съоръжения, по конкретно Пречиствателна станция за
питейни води за гр. Етрополе, предвид факта, че въпросните инвестиции са
твърде големи. Община Етрополе, като собственик на водоснабдителните и канализационни съоръжения на територията на общината, да кандидатства за средства от държавния бюджет, а също и за европейско финансиране“. 

Снимка: btvnovinite.bg

За хората от Етрополе е без значение кой ще реши проблема им. Важното е от чешмите им да тече вода, а не кал.