Доста сериозно сътресение последната акция разкрила, че високопоставен служител от отдел „Наркотици“ е покровителствал престъпни групи, защото все пак е една от ключовите служби в ГДБОП. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него това може да сблъсък между наркогрупировките като този от 2016 г. и разлепването на обявите „Кой трови вашите деца?“.

Безлов обясни, че е важно след тази последна акция да не се смени едно покровителстване с друго.

Шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП е арестуван в четвъртък следобед след получаване на подкуп. Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи – шефът на сектора за борба с наркотици и още един служител. По-късно в петък - шефът на ГДБОП Ивайло Спиридовнов също подаде и оставка.

Според Безлов това е много тежък случай, защото са ударени най-високите структури.

Това са много опитни хора на високи позиция, които участват в тези специални отношения като покровителставане на престъпни групи. Има много случаи пропускане на такива случаи и не само у нас. Районите за наркоразпространение съвпадаха с тези на РПУ-тата, специално направихме преди време карта. Нещата се промениха, това е 2002 г. - самите групировки се бяха разбрали помежду си да си преразпределят териториите и, ако сте дилър и продавате в чужда територия, следва наказание. 2009 г. се разпадна това и няма такива райони, но в цялата страна знаеха кои са разпространителите“, коментира Безлов.

Според него нямаме достатъчно добри  механизми за контрол над високопоставените служители.

Безлов коментира и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов: "Това е част от предпредизборната борба - едната хипотеза, другата - отмъщение с арабски привкус".

Важно е да се проследи какви са щетите спрямо електората, дали ерозира или стабилизира този електорат, добави експертът.

Вижте целия разговор във видеото.